Wednesday, January 26, 2011

orang cakap mahal?...

Hihihihi…mesti selalu korg dgr ayat mcm kat tajuk ni…ataupun ayat yg mempunyai maksud lebih kurang mcm ni…dan ayat..”aku tanye kat si A ni…rege die murah je…ko punyer berganda2 mahal!!….“..antara ayat yg biase ditambah selepas ayat di atas…dan disebabkan ayat2 mcm ni le…bnyk customer yg confius…dan rase mcm tertipu…serta mencari alternatif lain…tak kesah le…rezeki…ada dimana2 saja…dan aku tak salahkan customer…sbb mereka tak tau…dan sebagai pembeli, diorg mesti nak carik yg terbaik..dari pelbagai segi…
Kalu kite betul2 kira dan perhatikan dari pelbagai aspek…sebenarnya pakej2 yg kebnyakan photographer submit sbnrnye takde le mahal sngt…takdenye buat photographer tu jd jutawan segera…ataupun…org kaya segera…semua costing sbnrnye telah dikira dgn sewajarnye…mungkin dengan adanya “wedding photographer” yg letak rege “murah gilerrr!!” ini membuatkan ramai pembeli keliru…dan terus fikir yg photographer ni…nak makan lebih…
pertama sekali…kalu kt tgk dari kelengkapan…secara rambang…(tanpa mengira kos2 detail)…rege sebiji kamera dslr+flash+kit lens+accessories = RM4,000.00… Ramai yg fikir…bile ada kamera digital ni…boleh pakai smpi jahanam/selama-lamanya…sbnrnye anda SILAP!!..tahukah anda yg kamera2 yg slalu photographer anda pakai ada tarikh luput..maksudnya…ada smpi satu masa/tempoh…yg tetibe kamera tu takleh amek gamba…iaitu apabila “shutter” sudah smpi limitnya.. kalu tak paham..bleh baca kat cni.. http://www.digital-photography-school.com/actuations-shutter-count-someday-our-cameras-will-die Ok..bile dah sampai limit ni…photographer tu kene repair kamera td…dan cost tu bukannye murah… itu tak campur dgn maintenance2 lain yg kadang2 tak disangka terjadi pada kamera tu…so sbb itulah photographer perlu menyediakan sedikit bahagian dr harge utk upgrade+maintenance kamera.. senang cite satu job amek RM100 (tak tau le boleh repair ape dgn amount mcm ni..)
Lepastu..selalunye pakej2 yg diberikan siap ngan album…tak kira…ape jenis album…ada yg biase2..dan ada yg luar biasa…sblm nak antar kedai utk print album…biasenye diorg akan edit sket/banyak gamba2 yg telah diambil…lagi2 kalu customer request storybook album…jenuh…nak mengadap komputer…utk edit gamba2 tu…kasi cun2…biar customer suka…Nak edit ni bukan keje yg senang (walaupun ade sesetgh tu rase senang)…sbb nak kene perah idea…bukakannye idea bleh dtg dlm satu masa..proses editing ni biasenye amek masa seminggu atau lebih…ada gak yg siap bagi large picture siap frame besar2….lg le kos tu…bila dah siap edit..antar kat kdai..kos nak print plak…agak2..lebih kurang RM300.00(walaupun ada yg lagi mahal)..campur ngan kos travel/makan/minum/rokok dll..dr umah pengantin masa amek gambar majlis +nak g kedai print.lebih kurang =RM150.00..
seterusnya…antara pertanyaan yg ditanyekan oleh customer sblm nak shoot…”brp ramai jurugamba yg amek gamba I nnti?”..oleh sebab nak nampak grand dan sebagai langkah selamat..biasenye photographer akan bawak seorang lg jurugambar(back up photographer)…Additional photographer ni…plak sape nak bayar?? so tambah le..kire2 RM100.00 (ni dah kire murah le..)
So bile tambah kos yg diberikan lebih kurang 100+300+150+100 = RM 650.00.. ini tak termasuk upah photographer tu sendiri bertugas..upah editing (bagi yg bagi org lain buat editing) dan juga kos2 yg mgkin tak terduga…sbg cth: album rosak, album tak cantik, salah print dsb..senang cite upah photographer + duit untung sket2.. = 450…(sikit giler ni…)..jd jumlah semuanya RM1050.00
Kos2 ni hanya contoh minima…dan bnyk lg wedding photographer yg mempunyai gear2 yg mahal2…dan hebat2…so ini sume cost..jd berbalik kepada isu asal… Byk ke RM350.00 utk satu job?? weekend amek gamba…weekdays buat editing… satu bulan ada 4 minggu..paling maksima pun.. satu bulan bleh dpt 8 job (itu giler power!!).. so 450×8 = RM3600 (itupun kalau dpt job tiap2 minggu)…byr umah sewa+kereta+loan+makan+minum+pakai+toll+minyak+maintenance kete+dsb…so brp je yg tinggal….
Jd…cuba fikir2kan balik…korg rase berbaloikan kerje mcm ni??…kepada photographer yg letak rege murah2 giler!!….mungkin anda buat wedding photography ni sbg part time je..cuba anda fikirkan…berbaloikan kerja anda…cuba fikir pada photographer yg buat keje ni sbg sumber utama periuk nasi diorg..nak bagi family diorg makan…tmpt tinggal….duk plak area yg plukan duit..pergh!! pening…Dan kepada customer…ada sebab kenape photographer letak harge…bukan main sedap letak je…kalu nak photo yg kualiti…cantik…best…kene bayar lebih sket..kalu nak murah rege…dpt gamba murah le kualitinye…”tepuk dada tanya poket anda..




3 comments:

pelangi said...

SETUJU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! benar ya benar ya..harga gadget lebih mahal dari harga pakej..ahakss

Bee4Photo said...

yup...pakej ya harus kita serasikan sedikit dari apa yang kita ada...tapi...kita harus bagi yang terbaik untuk setiap pelanggan...yakni peminat hasil kita..

Bee4Photo said...

yup...pakej ya harus kita serasikan sedikit dari apa yang kita ada...tapi...kita harus bagi yang terbaik untuk setiap pelanggan...yakni peminat hasil kita..